2015-01-29

Vijfenveertig

Dan heb je de keuze; paard, jeep, wandelen, of een park. Ben maar gaan lopen, langs een viertal monumenten in het wild. De eerste heet la Pelota , en bestaat uit twee stenen. Vlak daarbij vind je el Purutal, waarbij ze een tweetal gekleurde beelden hebben uitgegraven , , en er ook nog een graf achter ligt . Deze plekken liggen dicht bij elkaar , in een redelijk leeg agrarisch gebied , .
Na enig stevig doorwandelen kom je bij la Chaquira, waar je alleen maar naar de toeristische accommodaties voert. en het bijbehorende filmpje laten wel het monument en de redelijk imposante omgeving zien.
Vanaf daar kom je dan bij el Tablon;
en geven een beeld van de details, terwijl laat zien hoe het veld er bij ligt.
De volgende dag de sprong gewaagd, en geïnvesteerd in het "paspoort" dat toegang geeft tot het archeologische park. Voor zoverre het museum geen last had van stroomuitval, kun je en meer zien. Schijnbaar was dit de plek waar je in ieder geval één van de drie bergketens kon oversteken. Tevens komen 5 belangrijke rivieren vanuit dit gebied. Oudste sporen zijn van 3,300 jaar voor Christus . Ze hebben ook rond 2,000 jaar geleden veel gedaan, en voor 900 zijn ze weer vertrokken.
Niet alle beelden staan op de originele plek; een aantal zijn in een bos geplaatst; , , en (en nog een heel stel). Daarna kom je langs een paar plekken waar de graven en de beelden bij elkaar staan; tafeltje A , tafeltje B , de hoogte van Lavapatas (vond de bijbehorende bron niet zo indrukwekkend), tafeltje C , en het grootste beeld , dat op tafeltje B staat (en ja, tafeltje is de correcte vertaling van hoe de heuveltjes genoemd worden.

Geen opmerkingen:

Volgers